Architektura a design 40. a 50. let pro děti a rodiče – výlet!

Tentokrát se vypravíme po stopě oblíbené kapitoly paní Ivy Janžurové- kmotry našich pohádek. Pojedeme do Kladna a přidáme nedaleké Lidice. Akce je nově otevřena i rodičům! Odjezd je v neděli 20.10. ve 13:15 z Prahy 6, nám. Svobody 2 (před ZŠ; je to 5 min. od metra Dejvická).

V Kladně si prohlédneme Muzeum věžáků od architekta Josefa Havlíčka, kterého jeho životní dílo stálo zdraví i kvůli boji s nastupujícím komunistickým režimem. V Lidicích navštívíme kromě pietního území i Rodinný dům č.116. Ten dostala každá lidická žena a dítě, kteří přežili vyhlazení Lidic. Oba domy jsou členy prestižní mezinárodní sítě výjimečně cenné moderní architektury Iconic Houses, kam patří třeba i vila Tugendhat nebo dům Fallingwater of F.L. Wrighta. Věříme, že vás i spousta spousta věcí překvapí stejně jako nás, když jsme obě místa v roce 2023 objevili! A není to jen zachovalý kryt civilní obrany, ale třeba i sluneční terasa s výhledem až na Říp (a někdy i na Ještěd).

Detaily viz pozvánka níže a Událost na FB. Těšíme se na vás!

REGISTRACE na akci mailem na michajela@gmail.com NUTNÁ do 19.10.

A co přesně se líbilo na kapitole o výletu do Kladna paní Janžurové? Tady jsou její slova, Kladna se týká zvýrazněná pasáž. Má na mysli Městské divadlo Kladno, na které se také mrkneme.

„Můj nejmladší vnuk Toníček si velmi oblíbil Dobrodružství pana Kolečka, tak jsem se zvědavě rychle koukla na druhý díl nebo-li pokračování páně Kolečkových dobrodružství. A ano, Tondo, moc se mi líbí. V pětadvaceti jsem se nastěhovala do Střešovic, tam se narodily mé dvě dcery a v tehdy poloprázdných ulicích Petřin jsem se doučovala jezdit autem. Náš dům má zahradní zdi z opuky a skalní stěny nad střešovickou ulicí stále zkoumají naši pejsci. To, jak se paní Veselá obléká před návštěvou divadla, znám z vlastní zkušenosti. Mnoho dalších často vtipně napínavých líčení bude všem čtenářům připomínat jejich vlastní zážitky. Jsou to příběhy rozmilé pro děti a blízké dospělým – ideální pro příjemnou a užitečnou aktivitu rodičů – čteme si s dětmi. Moc ráda doporučuji!“

Děkujeme společnosti Pragotour, která děti poveze zdarma!